Platinum Tower

Platinum Tower

Shanghai China

Architecture

Developed by Capitaland Commercial, the brief for this project called for a 20-storey Grade A office development with a high design standard and performance required by its multinational occupants. The location of Platinum Tower was a narrow tapering site in Shanghai's Tai Ping Qiao area across from XiTianDi (New Heaven on Earth), the most coveted entertainment district of this metropolitan city.

The main architectural challenge presented by the site was its elongated land profile. Our solution to this problem was to adopt a design that positioned the building's service core on the side, thereby creating a column-free office space that does not compromise its market value and tenancy. Additionally, as the side core design results in a south-facing facade with fewer windows, visual interference between Platinum Tower and the adjacent condominiums is also minimised. A post-tension beam system allows for maximum core-to-window depth and space utilisation on every floor.

The front of the building curves and rises gently, unfurling like a Chinese scroll, to provide an exalted viewing experience both at the human scale and the urban scale for the city’s skyline. A grand veranda designed with 7m high columns along the edge of the tower connects Platinum Tower to the conservation buildings to create a blended perspective of old and new along the streetscape.